Powrót

RODO w rekrutacji

Artykuł zgodny ze stanem prawnym na dzień: 2019-03-04

Sprawdź, o jakie dane może poprosić Cię pracodawca na etapie rekrutacji! Dowiedz się, czy ma prawo odezwać się do Ciebie w przypadku kolejnej rekrutacji!

Przepisy pozwalają pracodawcom na etapie rekrutacji przetwarzać tylko takie dane, które są niezbędne ze względu na cel ich zbierania, czyli  podjęcia decyzji o zatrudnieniu pracownika.

Pracodawca nie może żądać od kandydata danych nadmiarowych, które nie są niezbędne do przeprowadzenia rekrutacji!

Rodzaj danych Czy pracodawca ma prawo ich wymagać?
Identyfikacyjne (imię, nazwisko, imiona rodziców, data urodzenia) Tak
Kontaktowe (adres zamieszkania) Tak
Informujące o wykształceniu, umiejętnościach, doświadczeniu zawodowym (ukończonych szkołach oraz studiach, przebytych szkoleniach i kursach, poprzednich pracodawcach, zajmowanych stanowiskach oraz obowiązkach zawodowych) Tak
Stan cywilny Nie
Wyznanie, poglądy religijne Nie
Orientacji seksualna Nie
Zaświadczenie o niekaralności Tak, jeśli jest uprawniony w tym zakresie, z przepisów ustawy wynika wymóg niekaralności, korzystania z pełni praw publicznych, a także ustalenia uprawnienia do zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej (Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 10 ustawy o KRK)

Aby pracodawca mógł wziąć pod uwagę Twoją kandydaturę w rekrutacji, musi mieć na to Twoją zgodę. Dlatego do dokumentów aplikacyjnych dołącz zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Klauzule często zamieszczane są przez pracodawców w ogłoszeniach o pracę.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO))

 

lub

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

 

Jakie dane musi podać pracodawca prowadzący rekrutację

 

Przepisy zobowiązują również pracodawcę do udostępnienia określonych danych na etapie rekrutacji. Szukając pracy, warto więc aplikować na oferty pracodawców, którzy stosują się do obowiązujących przepisów i w ofercie zamieszczają:

  • pełną nazwę i adres swojej siedziby,
  • dane kontaktowe inspektora ochrony danych (o ile go wyznaczyli),
  • cel przetwarzania danych oraz podstawę prawną przetwarzania,
  • okres, przez który dane będą przetwarzane bądź kryteria ustalania tego okresu,
  • informacje o przysługujących prawach do żądania dostępu do danych, w tym otrzymania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania,
  • informacje o prawie do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem (jeżeli dane są zbierane na podstawie zgody),
  • informacje o prawie wniesienia skargi do Prezesa UODO,
  • informacje o dobrowolności lub obowiązku podania danych i konsekwencjach ich niepodania.

 

Informacje mogą być przekazane także w bezpośredniej odpowiedzi po otrzymaniu od kandydata aplikacji do pracy.

Otrzymane dane pracodawca będzie mógł wykorzystać tylko podczas tej rekrutacji. Jeśli chcesz, aby pracodawca brał pod uwagę Twoją kandydaturę w kolejnych rekrutacjach, musisz wyrazić na to zgodę. Aplikując, dołącz więc jeszcze jedną klauzulę: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celu wykorzystania ich w kolejnych naborach prowadzonych przez NAZWA FIRMY przez okres najbliższych 6 miesięcy.

Jeśli takiej zgody pracodawca nie otrzyma, po zakończonej rekrutacji musi usunąć dane osobowe kandydata.

Pamiętaj! Jeśli coś Cię zaniepokoi lub nie chcesz już tej pracy, w każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych w celach rekrutacyjnych. Pracodawca straci prawo do dalszego przetwarzania Twoich danych i powinien niezwłocznie je usunąć.

 

Joanna Kuzub (Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjne Służb Zatrudnienia)

Źródło: https://uodo.gov.pl/pl/138/545


Uwaga! Wszystkie treści i materiały zamieszczane na portalu www.zielonalinia.gov.pl, opracowywane przez grupę redakcyjną, mają charakter informacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były rzetelne i wiarygodne. Nie stanowią one wiążącej interpretacji przepisów prawnych.

Zobacz podobne artykuły:

  • Planowane zmiany w Kodeksie pracy
    Już od nowego roku czekają nas spore modyfikacje w Kodeksie pracy. Podpowiadamy, jakie zmiany czekają pracodawców i pracowników w zakresie urlopów.

  • Cofnięcie wypowiedzenia umowy o pracę
    Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy, każda ze stron umowy o pracę może ją rozwiązać za wypowiedzeniem. Rozwiązanie umowy następuje wówczas z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia w zależności od długości zatrudnienia pracownika. Podpowiadamy, w jakich sytuacjach możliwe jest cofnięcie wypowiedzenia umowy o pracę.

  • Dostęp do europejskiego rynku pracy [WYWIAD]
    Od 2004 roku Polska jest członkiem Unii Europejskiej. W związku z tym polscy obywatele mogą swobodnie pracować w krajach członkowskich i kilku innych. Również pracodawcy z Polski mogą zatrudniać bez przeszkód obywateli UE. O wsparciu w szukaniu pracy i pracowników, sieci EURES oraz zmianach w europejskim rynku pracy po Brexicie i w czasie pandemii rozmawialiśmy z Martą Maternią, doradcą EURES w OHP Zielona Góra.

  • Człowiek powinien mieć poczucie, że jest do czegoś potrzebny [WYWIAD]
    O szukaniu pracy, pisaniu książki, wycieczkach rowerowych, ekologii, zapomnianych zawodach rozmawiamy z Wojciechem Koronkiewiczem, dziennikarzem i rowerzystą.

  • Potrzebujemy na świecie więcej społeczników [WYWIAD]
    „Leżenie na kanapie nie sprawi, że odkryjemy w sobie nową pasję. Obracanie się od lat w zamkniętym, ciągle tym samym środowisku nie odkryje w nas rzeczy, których być może jeszcze sami o sobie nie wiemy” – mówi Dagmara Sobczak, socjolog zasobów ludzkich i karier zawodowych, autorka bloga socjopatka.pl. W rozmowie ze „Szczęśliwym socjologiem” poruszyliśmy wiele tematów, dotyczących edukacji, rozwoju, budzenia w sobie chęci do działania, czytania książek, „slow life” i miłości do zwierząt. Zapraszamy do lektury.

  • Znaleźć pracę, znaleźć pomysł na siebie [WYWIAD]
    Na rozmowie kwalifikacyjnej, odpowiadając na pytania, opowiadasz o sobie, o swoich kompetencjach, doświadczeniach, tym, co możesz wnieść do organizacji. Jeśli pracodawca uzna, że to wszystko, cały Twój potencjał będzie przydatny do rozwoju jego firmy, że pomożesz w rozwiązaniu bolączek przedsiębiorstwa, dogadacie się co do stawki i jednocześnie jest między Wami nić porozumienia, to sukces rekrutacyjny gwarantowany - mówi Klaudia Jarych, która razem z Łukaszem Jarychem, tworzy portal dookolapracy.pl. Oboje pomagają kandydatom na każdym etapie szukania pracy.

  • Jak znaleźć pracę marzeń? [WYWIAD]
    O pracy marzeń, pracy jako przykrym obowiązku, błędach podczas rozmów kwalifikacyjnych, nowym rynku pracy, otwarciu własnej firmy. O tym i wielu innych zagadnieniach związanych z rynkiem pracy rozmawialiśmy z Izabellą Wojtaszek, trenerką biznesu z wieloletnim doświadczeniem zawodowym w branży zdobywania dopasowanej pracy.

  • Brak wynagrodzenia a rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia
    Czy niewypłacanie pracownikowi wynagrodzenia na czas może być powodem rozwiązania umowy przez pracownika bez wypowiedzenia? Na co zwrócić uwagę i jakie przepisy Kodeksu pracy mają w tym przypadku zastosowanie? Odpowiadamy.

  • Potrzebujesz dostępu do starszych informacji? Skorzystaj z naszego Archiwum wiadomości.

    Pokaż/ukryj panel komentarzy