Powrót

RODO w rekrutacji

Artykuł zgodny ze stanem prawnym na dzień: 2019-03-04

Sprawdź, o jakie dane może poprosić Cię pracodawca na etapie rekrutacji! Dowiedz się, czy ma prawo odezwać się do Ciebie w przypadku kolejnej rekrutacji!

Przepisy pozwalają pracodawcom na etapie rekrutacji przetwarzać tylko takie dane, które są niezbędne ze względu na cel ich zbierania, czyli  podjęcia decyzji o zatrudnieniu pracownika.

Pracodawca nie może żądać od kandydata danych nadmiarowych, które nie są niezbędne do przeprowadzenia rekrutacji!

Rodzaj danych Czy pracodawca ma prawo ich wymagać?
Identyfikacyjne (imię, nazwisko, imiona rodziców, data urodzenia) Tak
Kontaktowe (adres zamieszkania) Tak
Informujące o wykształceniu, umiejętnościach, doświadczeniu zawodowym (ukończonych szkołach oraz studiach, przebytych szkoleniach i kursach, poprzednich pracodawcach, zajmowanych stanowiskach oraz obowiązkach zawodowych) Tak
Stan cywilny Nie
Wyznanie, poglądy religijne Nie
Orientacji seksualna Nie
Zaświadczenie o niekaralności Tak, jeśli jest uprawniony w tym zakresie, z przepisów ustawy wynika wymóg niekaralności, korzystania z pełni praw publicznych, a także ustalenia uprawnienia do zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej (Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 10 ustawy o KRK)

Aby pracodawca mógł wziąć pod uwagę Twoją kandydaturę w rekrutacji, musi mieć na to Twoją zgodę. Dlatego do dokumentów aplikacyjnych dołącz zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Klauzule często zamieszczane są przez pracodawców w ogłoszeniach o pracę.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO))

 

lub

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

 

Jakie dane musi podać pracodawca prowadzący rekrutację

 

Przepisy zobowiązują również pracodawcę do udostępnienia określonych danych na etapie rekrutacji. Szukając pracy, warto więc aplikować na oferty pracodawców, którzy stosują się do obowiązujących przepisów i w ofercie zamieszczają:

  • pełną nazwę i adres swojej siedziby,
  • dane kontaktowe inspektora ochrony danych (o ile go wyznaczyli),
  • cel przetwarzania danych oraz podstawę prawną przetwarzania,
  • okres, przez który dane będą przetwarzane bądź kryteria ustalania tego okresu,
  • informacje o przysługujących prawach do żądania dostępu do danych, w tym otrzymania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania,
  • informacje o prawie do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem (jeżeli dane są zbierane na podstawie zgody),
  • informacje o prawie wniesienia skargi do Prezesa UODO,
  • informacje o dobrowolności lub obowiązku podania danych i konsekwencjach ich niepodania.

 

Informacje mogą być przekazane także w bezpośredniej odpowiedzi po otrzymaniu od kandydata aplikacji do pracy.

Otrzymane dane pracodawca będzie mógł wykorzystać tylko podczas tej rekrutacji. Jeśli chcesz, aby pracodawca brał pod uwagę Twoją kandydaturę w kolejnych rekrutacjach, musisz wyrazić na to zgodę. Aplikując, dołącz więc jeszcze jedną klauzulę: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celu wykorzystania ich w kolejnych naborach prowadzonych przez NAZWA FIRMY przez okres najbliższych 6 miesięcy.

Jeśli takiej zgody pracodawca nie otrzyma, po zakończonej rekrutacji musi usunąć dane osobowe kandydata.

Pamiętaj! Jeśli coś Cię zaniepokoi lub nie chcesz już tej pracy, w każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych w celach rekrutacyjnych. Pracodawca straci prawo do dalszego przetwarzania Twoich danych i powinien niezwłocznie je usunąć.

 

Joanna Kuzub (Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjne Służb Zatrudnienia)

Źródło: https://uodo.gov.pl/pl/138/545


Uwaga! Wszystkie treści i materiały zamieszczane na portalu www.zielonalinia.gov.pl, opracowywane przez grupę redakcyjną, mają charakter informacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były rzetelne i wiarygodne. Nie stanowią one wiążącej interpretacji przepisów prawnych.

Zobacz podobne artykuły:

  • Zdjęcie w CV – konieczność czy zbędna formalność
    Sporządzenie życiorysu nie jest prostym zadaniem. Współcześni doradcy zawodowi prezentują coraz to nowsze rozwiązania, które mają pomóc wyróżnić nasze dokumenty aplikacyjne w papierowym gąszczu, przez który musi się przedrzeć potencjalny pracodawca. Według ekspertów ważna jest kompozycja CV, kolejność doświadczeń zawodowych a nawet rodzaj czcionki. Ale czy zdjęcie jest niezbędnym elementem CV?

  • Coraz mniej czasu na wykorzystanie zaległego urlopu
    Jeszcze tylko tydzień pozostał na wykorzystanie zaległego urlopu wypoczynkowego z 2018 r. Co w sytuacji, gdy pracownik nie zdąży go wykorzystać? Kiedy niewykorzystany urlop przepada?

  • Minimalne wynagrodzenie wzrasta o kilkaset złotych
    Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie w sprawie minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2020 roku. Pracowników z minimalnym wynagrodzeniem czeka podwyżka. O ile wzrośnie wynagrodzenie?

  • Zmiany w Kodeksie pracy
    We wrześniu kolejne zmiany w przepisach prawa pracy. Sprawdź, co się zmieni!

  • Urlop wypoczynkowy po urlopie rodzicielskim
    Kończysz urlop macierzyński, rodzicielski lub wychowawczy? Zastanawiasz się, ile urlopu wypoczynkowego ci przysługuje? Podpowiadamy, jak go wyliczyć!

  • Choroba w trakcie urlopu wypoczynkowego
    Zdarzają się sytuacje, kiedy choroba pokrywa się z okresem urlopowym pracownika. Jak w takiej sytuacji zwolnienie lekarskie wpływa na urlop wypoczynkowy?

  • Uprawnienia po urlopie macierzyńskim
    Wracasz do pracy po urlopie macierzyńskim? Sprawdź swoje prawa!

  • Mobbing w pracy
    Nawet kilka tysięcy postępowań w zakresie dyskryminacji i mobbingu w ciągu roku. Jeszcze więcej osób codziennie pada ofiarą złośliwych uwag i tym podobnym. Jak się bronić?

  • Potrzebujesz dostępu do starszych informacji? Skorzystaj z naszego Archiwum wiadomości.