Powrót

RODO w rekrutacji

Artykuł zgodny ze stanem prawnym na dzień: 2019-03-04

Sprawdź, o jakie dane może poprosić Cię pracodawca na etapie rekrutacji! Dowiedz się, czy ma prawo odezwać się do Ciebie w przypadku kolejnej rekrutacji!

Przepisy pozwalają pracodawcom na etapie rekrutacji przetwarzać tylko takie dane, które są niezbędne ze względu na cel ich zbierania, czyli  podjęcia decyzji o zatrudnieniu pracownika.

Pracodawca nie może żądać od kandydata danych nadmiarowych, które nie są niezbędne do przeprowadzenia rekrutacji!

Rodzaj danych Czy pracodawca ma prawo ich wymagać?
Identyfikacyjne (imię, nazwisko, imiona rodziców, data urodzenia) Tak
Kontaktowe (adres zamieszkania) Tak
Informujące o wykształceniu, umiejętnościach, doświadczeniu zawodowym (ukończonych szkołach oraz studiach, przebytych szkoleniach i kursach, poprzednich pracodawcach, zajmowanych stanowiskach oraz obowiązkach zawodowych) Tak
Stan cywilny Nie
Wyznanie, poglądy religijne Nie
Orientacji seksualna Nie
Zaświadczenie o niekaralności Tak, jeśli jest uprawniony w tym zakresie, z przepisów ustawy wynika wymóg niekaralności, korzystania z pełni praw publicznych, a także ustalenia uprawnienia do zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej (Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 10 ustawy o KRK)

Aby pracodawca mógł wziąć pod uwagę Twoją kandydaturę w rekrutacji, musi mieć na to Twoją zgodę. Dlatego do dokumentów aplikacyjnych dołącz zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Klauzule często zamieszczane są przez pracodawców w ogłoszeniach o pracę.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO))

 

lub

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez NAZWA FIRMY w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

 

Jakie dane musi podać pracodawca prowadzący rekrutację

 

Przepisy zobowiązują również pracodawcę do udostępnienia określonych danych na etapie rekrutacji. Szukając pracy, warto więc aplikować na oferty pracodawców, którzy stosują się do obowiązujących przepisów i w ofercie zamieszczają:

  • pełną nazwę i adres swojej siedziby,
  • dane kontaktowe inspektora ochrony danych (o ile go wyznaczyli),
  • cel przetwarzania danych oraz podstawę prawną przetwarzania,
  • okres, przez który dane będą przetwarzane bądź kryteria ustalania tego okresu,
  • informacje o przysługujących prawach do żądania dostępu do danych, w tym otrzymania ich kopii, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania,
  • informacje o prawie do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem (jeżeli dane są zbierane na podstawie zgody),
  • informacje o prawie wniesienia skargi do Prezesa UODO,
  • informacje o dobrowolności lub obowiązku podania danych i konsekwencjach ich niepodania.

 

Informacje mogą być przekazane także w bezpośredniej odpowiedzi po otrzymaniu od kandydata aplikacji do pracy.

Otrzymane dane pracodawca będzie mógł wykorzystać tylko podczas tej rekrutacji. Jeśli chcesz, aby pracodawca brał pod uwagę Twoją kandydaturę w kolejnych rekrutacjach, musisz wyrazić na to zgodę. Aplikując, dołącz więc jeszcze jedną klauzulę: 

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych w celu wykorzystania ich w kolejnych naborach prowadzonych przez NAZWA FIRMY przez okres najbliższych 6 miesięcy.

Jeśli takiej zgody pracodawca nie otrzyma, po zakończonej rekrutacji musi usunąć dane osobowe kandydata.

Pamiętaj! Jeśli coś Cię zaniepokoi lub nie chcesz już tej pracy, w każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych w celach rekrutacyjnych. Pracodawca straci prawo do dalszego przetwarzania Twoich danych i powinien niezwłocznie je usunąć.

 

Joanna Kuzub (Zielona Linia 19524, Centrum Informacyjne Służb Zatrudnienia)

Źródło: https://uodo.gov.pl/pl/138/545


Uwaga! Wszystkie treści i materiały zamieszczane na portalu www.zielonalinia.gov.pl, opracowywane przez grupę redakcyjną, mają charakter informacyjny. Redakcja portalu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były rzetelne i wiarygodne. Nie stanowią one wiążącej interpretacji przepisów prawnych.

Zobacz podobne artykuły:

  • Wynagrodzenie za pracę – wypłata
    Wypłata wynagrodzenia za pracę jest podstawowym obowiązkiem pracodawcy. Wynagrodzenie jest też jednym z najważniejszych elementów każdej umowy zawieranej między pracodawcą a pracownikiem. Opisujemy, jakie zasady obowiązują pracodawcę i pracownika w przypadku wypłaty wynagrodzenia.

  • Co się składa na wynagrodzenie?
    Wynagrodzenie (inaczej płaca, pensja, zapłata, gratyfikacja) to ogół wydatków pieniężnych i innych świadczeń wypłacanych pracownikom z tytułu zatrudnienia. Opisujemy elementy, które wchodzą w jego skład.

  • Dostęp do europejskiego rynku pracy [WYWIAD]
    Od 2004 roku Polska jest członkiem Unii Europejskiej. W związku z tym polscy obywatele mogą swobodnie pracować w krajach członkowskich i kilku innych. Również pracodawcy z Polski mogą zatrudniać bez przeszkód obywateli UE. O wsparciu w szukaniu pracy i pracowników, sieci EURES oraz zmianach w europejskim rynku pracy po Brexicie i w czasie pandemii rozmawialiśmy z Martą Maternią, doradcą EURES w OHP Zielona Góra.

  • Potrzebujemy na świecie więcej społeczników [WYWIAD]
    „Leżenie na kanapie nie sprawi, że odkryjemy w sobie nową pasję. Obracanie się od lat w zamkniętym, ciągle tym samym środowisku nie odkryje w nas rzeczy, których być może jeszcze sami o sobie nie wiemy” – mówi Dagmara Sobczak, socjolog zasobów ludzkich i karier zawodowych, autorka bloga socjopatka.pl. W rozmowie ze „Szczęśliwym socjologiem” poruszyliśmy wiele tematów, dotyczących edukacji, rozwoju, budzenia w sobie chęci do działania, czytania książek, „slow life” i miłości do zwierząt. Zapraszamy do lektury.

  • Człowiek powinien mieć poczucie, że jest do czegoś potrzebny [WYWIAD]
    O szukaniu pracy, pisaniu książki, wycieczkach rowerowych, ekologii, zapomnianych zawodach rozmawiamy z Wojciechem Koronkiewiczem, dziennikarzem i rowerzystą.

  • Dodatek aktywizacyjny – kiedy i komu przysługuje?
    Dodatek aktywizacyjny jest świadczeniem wypłacanym przez urząd pracy osobom bezrobotnym z prawem do zasiłku, które podejmą zatrudnienie. Należy jednak spełnić określone warunki. Odpowiadamy, komu i po spełnieniu jakich warunków przysługuje dodatek aktywizacyjny.

  • Odprawa emerytalna
    Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi przy przejściu na emeryturę z powodu osiągnięcia wieku emerytalnego, natomiast odprawa rentowa wypłacana jest przy przejściu na rentę z powodu utraty zdolności do pracy. Podpowiadamy, komu przysługuje taka odprawa i ile może wynosić.

  • Uprawnienia pracownika niepełnosprawnego
    Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie zatrudnienia osoby niepełnosprawnej reguluje ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, a także, jak w przypadku innych pracowników, Kodeks Pracy. Podpowiadamy, jakie uprawnienia ma pracownik niepełnosprawny.

  • Potrzebujesz dostępu do starszych informacji? Skorzystaj z naszego Archiwum wiadomości.