Dietetyka weterynaryjna
W wyniku szkolenia w czasie zajęć teoretycznych, uczestnicy uzyskają wiedzę na temat: Składników pokarmowych Budowy układu pokarmowego Prawidłowego żywienia zwierząt zdrowych i chorych Karm bytowych oraz diet weterynaryjnych Właściwego doboru karm w przypadku chorób zwierząt.
Metodologia/programW programie m.in.: Wprowadzenie Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego Podstawy fizjologii żywienia Regulacja łaknienia Trawienie Strawność Składniki pokarmowe Woda Energia Przykłady wyliczeń Czynniki wpływające na wielkości dawek Witaminy i związki mineralne Żywienie psów Szczenięta i psy rosnące, psy dorosłe, suki ciężarne i karmiące, psy stare Żywienie kotów: Kocięta, dorosłe, stare, ciąża, laktacja Metody karmienia psów i kotów Pokarmy przygotowywane w domu, zasady układania diet domowych Pokarmy surowe : dieta BARF psy i koty. Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywienia : Profilaktyka otyłości, ocena kondycji masy ciała Przewlekła choroba nerek Choroby dolnych dróg moczowych Problemy dermatologiczne Choroba nowotworowa Pacjent po zabiegach chirurgicznych i urazach, stany krytyczne Cukrzyca Żywienie zwierząt laboratoryjnych
TrenerKatarzyna Berent Z zawodu analityk medyczny i technik weterynarii. W 2010 roku ukończyła trzyczęściowy "Kurs cytologii klinicznej" u Francesco Carreni, w 2015 r. - "Kurs dermatologii klinicznej psów i kotów" prowadzony przez dr Joannę Karaś-Tęczę. Ma również ukończony kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu.
Dodatkowe informacje o szkoleniuBrak