Charakterystyka ogólna
I dzień
1. Autoprezentacja:
• formy przedstawiania siebie,
• przedstawianie osób,
• zasady precedencji: spotkanie służbowe, przyjęcie, winda, samochód, konferencje,
• maniery podczas rozmów telefonicznych, telekonferencji,
• skuteczne zapamiętywanie imion i nazwisk,
• tytułowanie kurtuazyjne, służbowe i naukowe,
• zasady wręczania wizytówek.
2. Przyjęcia na stojąco:
• nawiązywanie nowych kontaktów, do kogo można podejść podczas przyjęć, jak prowadzić konwersację, jakie poruszać tematy,
• korzystanie z bufetu,
• komunikacja niewerbalna – właściwa postawa i odpowiedni kontakt wzrokowy, powitania i pożegnania,
• jak zrobić „mocne” wejście, zdobyć autorytet.
3. Zasady w podróży służbowej, czyli etykieta biznesu jako międzynarodowy język kurtuazji.
II dzień
1. Oficjalne przyjęcia przy stole:
• przegląd sztućców,
• maniery przy stole, jak wybrnąć z kłopotliwej sytuacji,
• jak jeść trudne potrawy (sushi, karczochy, homary),
• zaproszenie do restauracji na lunch, kolację,
• rodzaje serwisu: w stylu angielskim, francuskim, polskim,
• rola gościa i gospodarza,
• najczęściej popełniane faux-pas,
• etykieta wznoszenia toastów.
2. Wizerunek biznesmena i kobiety biznesu:
• podstawowe elementy ubioru służbowego,
• kryteria doboru garderoby,
• standardy firmy, a zasady etykiety biznesu,
• dodatki niezbędne w stroju w biurze,
• sposoby wiązania krawatów, muszek, apaszek, szali oraz układania poszetek,
• niewłaściwe elementy stroju,
• ubiór w dostosowaniu do urody – jak poruszać się w obrębie zasad i dobrze wyglądać,
• inne elementy wizerunku: włosy, makijaż, paznokcie, zapach,
• ubiór odpowiedni do okazji,
• nazwy na zaproszeniach, określające wymagany strój,
• pytania i odpowiedzi dotyczące wyglądu i ubioru,
• komunikacja niewerbalna, postawa, czyli jak zrobić dobre wrażenie.
Metodologia/program
Brak
Trener
Brak
Dodatkowe informacje o szkoleniu
Brak