Strefa pracodawców
Synergia pokoleń
Wywiad z Ryszardem Dymnym, Prezesem Zarządu firmy Kuchnie Świata S.A.
Panie Prezesie, proszę powiedzieć czym
zajmuje się Pańska firma?
Kuchnie Świata mają trzy różne obszary działalności: pierwszy to
zaopatrzenie restauracji we wszystkie produkty żywnościowe,
szczególnie specjalistyczne, np. owoce morza czy produkty
wykorzystywane w kuchniach azjatyckich. Drugim kierunkiem są sklepy
– zaopatrujemy duże sieci supermarketów, jak również sprzedajemy
szeroki asortyment produktów w sklepach pod naszą marką.
Trzecim obszarem jest produkcja i dystrybucja produktów chemicznych
m.in. środków do mycia i dezynfekcji dla zakładów przemysłu
spożywczego i gastronomii. Każdy z tych trzech sektorów to
oddzielny pion zarządzania i operacji – wspólna jest jedynie
księgowość oraz Zarząd.
Od jak dawna jesteście Państwo obecni na
rynku?
Działamy od roku 1990, czyli blisko 25 lat.
Ilu pracowników zatrudniają Kuchnie Świata i jaki jest
przekrój wiekowy kadry?
Zatrudniamy ok. 250 osób. Ze względu na fakt, że firma już długo
działa na rynku, w naszym zespole jest wiele osób, które pracują 15
lat lub dłużej – to ludzie w wieku 40-55 lat i więcej. Staramy się
oferować miejsca pracy dobrym pracownikom, oddanym pracy i poważnie
do niej podchodzącym – wiek nie jest tu czynnikiem decydującym.
Czy byłby Pan w stanie wymienić kilka najczęściej
spotykanych zalet pracowników 50+?
Pracowników w wieku 50+ zazwyczaj wyróżnia sumienność, uczciwość i
punktualność. Bardzo odpowiedzialnie podchodzą do pracy i
wykonywanych obowiązków oraz angażują się w nią z myślą o
długoterminowej perspektywie zatrudnienia.
Czy w ramach firmy podejmowane są działania z zakresu
zarządzania wiekiem? Czy może Pan podać przykłady?
Bardzo istotne jest dla nas m.in. podnoszenie kwalifikacji naszej
kadry. Pracownicy, którzy pragną się dokształcać i znajdą szkolenie
mogące służyć temu celowi, mogą liczyć na jego sfinansowanie przez
firmę. Najczęściej są to różnego rodzaju szkolenia z zakresu
obsługi komputera.
Ponadto, ze względu na wielkość firmy, jej szeroką działalność i rozproszenie w kilku oddziałach na terenie kraju, dostrzegamy dużą wartość płynącą z działań budujących poczucie wspólnoty w ramach firmy. Dlatego m.in. dwa razy w roku organizujemy wyjazdy integracyjne, pozwalające pracownikom z różnych sekcji i w różnym wieku, bliżej się poznać i w efekcie sprawniej współpracować.
Czy dostrzega Pan zalety zróżnicowanej wiekiem
kadry?
Naturalnie, w firmie potrzebni są pracownicy w różnym wieku.
Niekwestionowanym atutem pracowników z dłuższym stażem jest ich
doświadczenie – szczególnie istotne dla kadry zarządzającej. Bardzo
ważne w każdej firmie jest jednak także świeże spojrzenie i
innowacyjne podejście młodszych pracowników.
Jako przykład mogę wskazać jeden z naszych oddziałów, gdzie zatrudniliśmy osobę mającą w przyszłości zastąpić dotychczasowego dyrektora, będącego już w wieku przedemerytalnym. W rezultacie powstał świetnie funkcjonujący tandem – nowo zatrudniony pracownik kieruje rozwojem działalności oddziału, wprowadza innowacje w jego funkcjonowaniu, podczas gdy starszy, znający firmę od podszewki, zajmuje się jej bieżącym działaniem i administracją. Z pewnością bardzo pomaga fakt, że obaj panowie się lubią i dobrze rozumieją.
Dojrzali pracownicy mogą wnosić wiele do rozwoju i zwiększenia efektywności przedsiębiorstwa – dzięki bogatemu doświadczeniu nabytemu we wcześniejszych miejscach zatrudnienia mogą przenosić dobre praktyki i nawyki na grunt nowej pracy.
Bardzo dziękujemy za rozmowę.
Głosem eksperta: Dlaczego warto zatrudniać dojrzałych pracowników
dr Monika Gładoch
doradca
Prezydenta Pracodawców Rzeczpospolitej Polskiej
Z zatrudnieniem każdego nowego pracownika zawsze związana jest niepewność, czy sprosta zadaniom w pracy. To także obawa o jego zaangażowanie i lojalność wobec pracodawcy. Pracownicy 50+, z wieloletnim stażem, starają się realnie oceniać swoje możliwości w pracy. Posiadają także doświadczenie i bezcenną wiedzę, którą zdobywali w ciągu wielu lat zatrudnienia. Dzięki temu mogą być mentorami dla młodszych współpracowników.
Co więcej, ze statystyk Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wynika, że dojrzałych pracowników cechuje niższy współczynnik absencji chorobowej niż pracowników w przedziale wieku 25-35 lat – warto pamiętać, że rzadziej korzystają oni również ze zwolnień związanych z sytuacją rodzinną. Ponadto, z zatrudnieniem pracowników 50+ wiążą się specjalne ulgi dla pracodawców, które dodatkowo obniżają koszty pracy.